четвер, 3 травня 2012 р.

Пила ланцюгова електрична

Цією статтею хочу розпочати цикл статей про інструмент. Інструмент - важлива частина робочого процесу. "Правильний" інструмент - продуктивна робота, якісний кінцевий продукт, менша стомлюваність. Зрештою, це й так всі розуміють. І відразу прошу не сприймати це як рекламу. Тут Ви не знайдете якихось порівняльних характеристик різних видів пили, різних виробників. Я можу просто пояснити свій вибір.


Для початку поясню, для чого мені взагалі потрібна ланцюгова пила? Тут все просто - я опалюю свою домівку дровами, а частково також електрикою. Ну а якщо маєш справу із дровами - без пили такого типу не обійтись. Користуюсь нею з осені 2009-го року. В момент, коли я її обирав і купував - надав перевагу електричному варіанту тільки через те. що так дешевше, ніж бензиновий. Ну а вже потім зрозумів, що зробив досить розумний і правильний вибір.

Що ж, для початку порівняємо бензинову і електричну пили. Єдина, на мою думку, перевага бензинової пили, на яку варто звернути увагу - її мобільність і автономність. Далі вона програє електричній по великому набору параметрів. Отже, в чому електрична пила краща?
  1. Легка.
  2. Малошумна.
  3. Не потребує закупівлі і подальшого змішування у відповідній пропорції паливно-мастильних матеріалів (це не стосується змазування самого ріжучого ланцюга - тут обидва варіанти пил в однакових умовах).
  4. Дозволяє працювати в приміщенні (як показує практика, після кількох хвилин роботи "на газу" бензопили в приміщенні неможливо перебувати через значну загазованість).
  5. Менш шкідлива для того, хто з нею працює - відсутні вихлопні гази.
Так, електрична пила дещо слабша від бензинової, але з особистого досвіду експлуатації скажу, що це не настільки суттєва різниця. При добре наточеному ріжучому ланцюгу проблем з порізкою не виникає. То чи так часто ми пиляємо в лісі або далеко від джерел електричного струму, щоб платити за дорожчу, але набагато примхливішу бензопилу?

Оце, мабуть, і все на сьогодні. В майбутньому розкажу про прийоми роботи з пилою, обслуговування та заточку.

Немає коментарів:

Дописати коментар