неділю, 20 травня 2012 р.

Альтанка - декоративна захисна обробка деревини

      Відразу скажу - болюча тема. Пояснюю чому - у МАФи (малі архітектурні форми), виготовлені з дерева, вкладаєш багато праці й душу, але коли надійно те дерево не захистиш, через рік воно все просто не має вигляду. Тому я присвятив не один день пошукам відповідних засобів, вивчав їх види, характеристики, способи нанесення, всі плюси й мінуси (дещо з цього тернистого шляху можна побачити в оцій темі на одному з місцевих будівельних форумів). Мушу сказати, що пошук вважаю незавершеним, хоча на проміжному результаті все-таки зупинився.

       Отже, дещо про критерії вибору:
  1. Як і чим не лакуй, лак на сонці і дощі потріскає рано чи пізно, бо утворює плівку (сам переконався).
  2. Лазурі з воском, на основі масел - не утворюють плівки - отже нема чому тріскатись. Поновити шар можна будь коли (т. зв. ремонтний шар) з допомогою безколірних варіантів. Крім того, вони водовідштовхуючі (жирні)
  3. Однозначно грунтовка.
         Наразі, вибір таки зроблено - напівпрозора лазур з воском канадської фірми "Solignum" (230 грн/галон - 3,8л). На можливі запитання типу "шо за фірма така?" дам просту відповідь. Коли шукав лак для підлоги і звернувся в магазин, де продавали паркет власного виробництва, лаки до нього, пропонували свої послуги по встановленню підлог,шліфуванню тощо, то відразу рекомендували саме лак цієї фірми. Нарікань (3 роки) абсолютно ніяких. Доречі і шліфували мені підлогу теж їх представники. Продавці казали - грунтовка не потрібна, хоча в продажі у них була. Вірю, бо якби тупо хотіли здурити і продати ту грунтовку - говорили б протилежне. Казали, воно більше для бруса йде, як антисептик типу. А в цій лазурі є і грунтуючі добавки, так би мовити. 
        І от що в мене получилось (один шар, розводив з уайт-спірітом - 2(лазур):1(УС) для кращого проникнення і деякого висвітлення основного тону):


        Звичайно, мабуть масла пропиточні ще краще, але вони дорогуваті та й не знаходив я їх. Поки що пробую експериментувати з оцим.

       Ну і на кінець загальний вигляд:





        До нових зустрічей, до нових (сподіваюсь, цікавих для вас) статей...


Немає коментарів:

Дописати коментар