понеділок, 15 липня 2013 р.

Добудова - Фундамент

Будь-яка будова (і моя не виключення ))) ) починається із фундаменту. Отже, в цій статті я розкажу про цей важливий, я б сказав, основоположний, елемент будівництва. Фундамент несе на собі  все навантаження від будинку, тому повинен бути достатньо міцним, а також опиратися на такі шари грунту, які б забезпечували відповідну несучу здатність.
Глибина залягання фундаменту.
Саме з цього слід починати розрахунок майбутнього фундаменту з точки зору забезпечення його оптимальних експлуатаційних характеристик. З іншого боку, правильно визначена глибина залягання визначатиме вартість фундаменту. Щоб правильно визначити глибину, потрібно вивчити тип грунту, переважаючий на даній ділянці. Також потрібно знати глибину промерзання і висоту залягання грунтової води. Зупинюся трохи детальніше на названих характеристиках:
  1. Тип грунту - ним визначається несуча здатність грунту - наскільки він буде стискатися вагою будівлі. Фундамент повинен стояти на стійкій основі, врізаючись в неї на глибину 10-50 см. Мінімальна глибина залягання фундаменту - 50см, за виключенням дуже стійких скельних грунтів, або якщо менше значення обгрунтовано геологічною розвідкою  та розрахунком.
  2. Глибина промерзання - залежить від кліматичних характеристик регіону (для Івано-Франківська 0,7 м) і частково від типу груну (сипучі грунти промерзають глибше). В Україні середня глибина промерзання - 60-85 см.
  3. Рівень грунтових вод - ну тут зрозуміло - небажано робити фундамент глибшим рівня грунтових вод.

Розміри фундаменту
Іншою важливою характеристикою фундаметну є його ширина. Вона повинна бути не менша товщини стіни, яка стоятиме на цьому фундаменті. Взагалі, чим ширший фундамент, тим краще, але збільшення ширини потрібно робити для збільшення несучої здатності фундаменту при нестійких грунтах або робити під фундаментом широку армовану подушку.

Можна багато ще розповідати про фундаменти, їх типи і способи збільшення їх несучої здатності, але в індивідуальному будівництві все не так складно, хіба що ви будуєте на болоті ))).

Який грунт у мене? Моя ділянка знаходиться недалеко від річки із кам'янистим дном, відповідно, починаючи із глибини десь 40 см йде досить стійкий шар галечника з річковим піском. Це слабостискуваний грунт, тому цілком підходить під основу. Правда, на ньому будинок може "плисти", але це більше стосується високих споруд із високим навантаженням на одиницю площі, а також при високому рівні грунтових вод.

Глибина промерзання - 70см, як я казав вище. Із врахуванням того, що грунт сипучий, він може промерзати дещо глибше. 

Рівень грунтових вод - біля 4 м, це також завдяки сипучості грунтів, які не "тримають" воду.

Таким чином, було прийнято рішення закладати фундамент на глибину 90-100см. Ширина - 40см (по товщині стіни в 1 блок). Попередньо були винесені в натуру проектні осі стін (зроблено так звану розбивку). Для виконання земляних робіт була залучена малогабаритна землерийна техніка - міні-екскаватор Mitsubishi. Вартість робіт становила 500грн.

Ну і, як водиться, кілька фото. Власне, сама траншея під стрічковий фундамент:


Жолоб для подачі бетону з міксера на дальній кінець траншеї:


Ще одне, про що хотілося б згадати - деформаціний шов. Він відділяє новий фундамент (а згодом і будинок) від старого. Тобто нова частина будинку буде самостіно осідати незалежно від старої, таким чином не викликаючи небажаних деформацій. На наступному фото видно, як це реалізовано з допомогою розділяючого шару пінопласту товщиною 20мм:


А тепер фото, яке мені в статті про фундамент подобається найбільше - міксер в роботі. Скільки я часу з ним зекономив!


Місткість 1-го такого міксера - 6,1 м куб. "Машинка" приїжджала 4 рази - 2 в землю (12,2 м куб.) і через кілька днів над землею - 9 м куб. Отже, всього 20 м куб. Думаю, такий фундамент витримає що хочеш... Вартість 1 м куб - 610 грн., якщо не зраджує пам'ять (бетон марки 200), з доставкою. Так що пішло мені на той бетон близько 13 000 грн. Отакі от справи, малята...

Немає коментарів:

Дописати коментар