пʼятницю, 27 вересня 2013 р.

Ергономіка при конструюванні меблів. Антропометричні дані.

Основні розміри меблевих виробів визначають розміри людського тіла (антропометричні дані), а також з розміри предметів, для зберігання яких призначаються меблі. Антропометричні ознаки встановлюються виходячи із співвідношень розмірів тіла людини в статичних положеннях стоячи і сидячи. З урахуванням антропометричних даних більшість розмірів меблів є стандартизованими.
При проектуванні меблів необхідно пам'ятати, що простір, який займає людина в різних положеннях, залежить не тільки від розмірів тіла, а й від виду діяльності, параметрів навколишніх предметів та самого приміщення.

Деякі антропометричні дані людини в стані спокою, в русі і в процесі експлуатації меблів.

Слід також враховувати взаємозв'язок розмірів різних виробів, правильний вибір їх окремих параметрів. Наприклад, висота сидіння стільця від підлоги залежить від висоти столу: при висоті столу 720-780 мм зручний стілець з висотою сидіння 420-480 мм, висота столу для писання чи комп'ютерного стола робіт може бути зменшена до 680 мм.


Робочі поверхні письмового столу в плані повинні бути не менше 800х500 мм , секретера - не менше 700х400 мм. Відстань для ніг людини ( між ніжками або тумбами письмового столу ) не менше 520 мм.

Розмір одного посадкового місця обіднього столу по фронту 500-600 мм, по глибині - мінімум 325 мм. Розміри кришок обідніх столів визначаються кількістю посадкових місць.

При розробці проектів обідніх столів необхідно, щоб в столах із прямокутною кришкою відстань між ніжками столу по поздовжній його осі для установки двох стільців була не меншою 910 мм. Столи обідні для кухні можна виготовляти дещо менших розмірів, якщо площа кухні невелика. Розмір одного посадкового місця столу для кухні 500х300 мм.

Нижче подана інформація про розміри кухонних шаф та столів.


Дана стаття є довідковою і, сподіваюсь, допоможе вам при проектуванні власних меблів для досягнення зручності та задоволення від власних виробів.

Немає коментарів:

Дописати коментар