неділя, 15 липня 2012 р.

Бетони - пропорції, приготування

В даній статті мова піде про бетони, їх склад, пропорції та приготування.

В наступній таблиці наведено склад і пропорції для приготування бетону з цементу марки М400, піску і щебеню:

Марка/клас бетону
Масовий склад, Ц:П:Щ, кг
Об'ємний склад,
Ц:П:Щ, л
М100 / В7,5
1 : 4,6 : 7,0
1 : 4,1 : 6,1
М150 / В10
1 : 3,5 : 5,7
1 : 3,2 : 5,0
М200 / В12,5
1 : 2,8 : 4,8
1 : 2,5 : 4,2
М250 / В15
1 : 2,1 : 3,9
1 : 1,9 : 3,4
М300 / В20
1 : 1,9 : 3,7
1 : 1,7 : 3,2
М400 / В25
1 : 1,2 : 2,7
1 : 1,1 : 2,4
М450 / В30
1 : 1,1 : 2,5
1 : 1,0 : 2,2


Щоб десь роставити крапки над "і" - поясню для яких конструкцій яка марка бетону використовується.
М100/150 - стяжки, фундаменти, невідповідальні конструкції.
М200 - більшість конструкцій, в яких потрібна середня міцність.
М300 - перемички, балки, сходові марші.
М400/450 - різні відповідальні конструкції у в промисловому будівництві.

Особисто я рахую завжди по кількості лопат кожного із складників, які закидаю в бетономішалку. Щебінь переважно беру фракції 5-20мм, він краще дозволяє заповнити об'єм конструкції, яку я заливаю. Для великих об'ємів краще, звичайно, 10-40мм.

Тепер трохи про сам процес приготування в бетонозмішувачі. Для правильного змішування компонентів спочатку засипаю щебінь, потім заливаю воду. Вмикаю бетонозмішувач, якщо він був не ввімкнений до того. Засипаю цемент, і аж тоді пісок. Пісок в останню чергу, бо він може спричинити прилипання суміші до стінок змішувача. Це з мого досвіду все, пробував по-різному. Може я щось роблю і невідповідно до книжок і правил :), але ніби виходить непогано.

Немає коментарів:

Дописати коментар