неділю, 15 липня 2012 р.

Мощення доріжок та майданчиків. Штучні камені


Тут хочу вам розповісти про застосований мною спосіб для виготовлення (мощення) доріжок та майданчиків на ділянці. Така доріжка виготовляється із штучних довільної форми плоских каменів із заповненням швів.

З чого нам починати? Перше, що нам потрібно - форми для заливання каменів з бетону. Такі форми я попросив зробити із оцинкованої бляхи в майстерні, де виготовляють вентиляційні короби. Загалом я замовив 6 смуг із тонкої гнучкої бляхи шириною 12см і довжиною від 2,5м до 3м. З цих смуг і створюються форми для заливки бетонних "каменів" довільної форми (прозвучало смішно, але нехай).


На фото видно, як формується майбутній камінь - викладаємо смугу з бляхи, закріплюючи в деяких точках коликами. Потім під рівень приблизно виставляємо до потрібного положення по вертикалі верх форми. Десь доводиться трошки забити в землю, десь підкласти щось. При цьому не забуваємо, для стікання дощових вод необхідно витримати ухил 1см на 1м. Дуже точно на цій стадії роботи виставляти не треба, бо в процесі наповнення форми ми її можемо зрушити.

Після такої підготовки форми-опалубки готуємо бетон і акуратно (щоб не заляпати сусідні камені, не деформувати опалубку) заливаємо всередину. Бетон готуємо марки М200 (Ц:П:Щ - 1:2,5:4,2), більше про це в статті "Бетони - пропорції, приготування". Доречі, щебінь має бути фракції 5/20. Коли заповнимо форму на половину, можемо точно виставити рівень верхньої площини, оскільки положення, в яке ми виставимо форму, буде більш стабільним. Потім продовжуємо заповнювати форму доти, доки до верху не залишиться близько 4-5см.

Тепер приступаємо до надання нашому майбутньому каменю кольору. Для цього готуємо спеціальний міцний розчин, в якому піску має бути приблизно в 2 рази більше ніж цементу, щоб надати поверхні міцності і її можна було б добре загладити. Також додаємо пігмент. Воду додаємо в кінці, дуже мало, потрохи. Показником, що води достатньо, є відставання розчину від стінок бетонозмішувача при його обертанні і намагання його зберігати форму "валика", утвореного стінками.


Після приготування викладаємо "кольоровий" шар у форму і акуратно розрівнюємо його. Все, в такому стані наш штучний камінь має тверднути. Бажано накрити, захистити таким чином від інтенсивного випаровування води. Десь через 8 годин можна з допомогою терки вирівняти дрібні нерівності, при потребі збризнувши водою камінь чи терку. Я намагаюся робити ці роботи у вечірній час, щоб камінь поступово тужавів протягом ночі в умовах невисоких температур, а зранку є можливість його перетерти.

Ось така технологія. Потім проміжки між швами можна засипати різними наповнювачами. Якщо хочемо отримати "англійський" аристократичний варіант - засипаємо грунтом з насінням трав, щоб потім виросла трава, яку потрібно підстригати. Ще засипають мармуровою крихтою, піском, відсівом або заливають спеціальним розчином, щоб отримати майданчик. Про останній варіант я розкажу в наступних статтях.

Немає коментарів:

Дописати коментар