понеділок, 7 травня 2012 р.

Заточування ланцюгової пили

В цій статті хочу розповісти про досить важливий аспект експлуатації ланцюгових пил - заточку ріжучого ланцюга. Робота гострим ланцюгом є необхідною умовою безпечної і продуктивної експлуатації пили - ніколи не працюйте тупими ланцюгами. Далі розповім, як і з допомогою якого інструменту заточування ланцюга проводжу я. Можливо, ви десь чули або бачили, що роблять по іншому.

Почнемо з питання - коли слід заточувати ріжучий ланцюг? Не існує якихось точних нормативів по термінах заточування ланцюга. Це залежить від того, як часто ми користуємося пилою, який об'єм робіт виконуємо, якої твердості деревина, і так далі. Грубо кажучи, коли ви відчуваєте, що пиляння проходить повільніше, необхідно докладати зайвих зусиль, значить пора заточити ріжучий ланцюг. Якщо «веде» вправо або вліво - теж ознака притупленого ланцюга або кількох зубів. Дуже добре видно стан ланцюга по стружці. При добре заточеному ланцюгу стружка буде однорідна, крупна, приблизно квадратної форми, при затупленому ланцюгу в стружці буде багато пилу, вона буде дрібною, з пилом як від ручної ножовки.
Раніше я пробував користуватися послугами спеціальних майстерень, де мені заточували ланцюги. Але я був незадоволений якістю тих робіт і незручностями, пов'язаними із добиранням до місця заточки, очікуванням тощо. Тому вирішив почати підправляти ланцюг в домашніх умовах власноруч. Якось, коли купляв нові ланцюги для пили, помітив у "Епіцентрі" набір для заточки ланцюгів.



          В заточувальний набір входить:
  1. Круглий напильник із спеціальною планкою, на якій нанесено розмітку з кутами заточування ріжучих зубів. Це зручно, бо якщо заточувати ріжучі зуби ланцюга просто самим круглим напильником цей кут заточки (як правило 30 градусів для більшості моделей пил) треба буде визначати на око і, якщо заточити зуби під більшим або меншим кутом, ланцюг під час роботи буде "відводити" вбік.
  2. Калібр (шаблон) для точного зточування зуба-обмежувача.
  3. Фірмовий плоский напилок для безпосередньо сточування зуба-обмежувача.
  4. Планка для чистки пазу пильної шини.
Для ланцюгів з параметрами 1,3 мм; 3/8 (такі ланцюги встановлені на бензопилах ШТИЛЬ MS 180, 181, 230, 250) - використовується напилок діаметром 4 мм.
Для ланцюгів 1,6 мм; 3/8 (ШТИЛЬ MS 290, 361, 440) - напилок 5,2 мм.
Для ланцюгів з кроком 0,325 мм і висотою зуба 1,3 мм; 1,5 мм, 1,6 мм (пили Хускварна та ін виробників) використовуються круглі напилки діаметрами - 3,8 мм; 4,2 мм; 4,8 мм.


Для фіксації ланцюга при заточуванні користуємось гальмом пили.

  
Ріжучі зуби. Спочатку загострюємо ріжучі зуби. Ставимо пилу як в робочому положенні - двигуном до себе, пильною шиною від себе. Беремо круглий напильник з розміточною планкою, вставляємо в паз ріжучого зуба під потрібним кутом (контролюємо по планці) і ведемо відносно легким рухом назовні, тільки в одну!!! мсторону (УВАГА - круглим напилком працюємо тільки вперед від себе (кілька рухів) і в жодному разі не заточуємо рухами вперед-назад!). Передній кінець напильника можна притримувати другою рукою. Так заточуємо почергово зуби справа і зліва. Достатньо 3-4 рухів для несильно притупленої пили, а взагалі воно відчувається - спочатку чути певний опір рухові, а потім йде гладко. Дехто точить спочатку одну сторону зубів, а потім іншу, можна й так.


Сточування зуба обмежувача. Кожна ланка ріжучого ланцюга діє як маленький рубанок в мініатюрі. Ефективність пиляння визначається різницею у висоті ріжучого зуба і зуба обмежувача. Різниця у висоті визначає, наскільки глибоко зуб буде врізатися в дерево. Зуб - обмежувач повинен бути на кілька десятих міліметра нижче ріжучого зуба. Для досягнення цього накладаємо калібр (шаблон) для зуба-обмежувача і, користуючись плоским напильником, сточуємо зуб-обмежувач до рівня шаблону. Якщо заточувати зуб - обмежувач без шаблону, "на око", його легко спиляти занадто низько. Ланцюг тоді буде "з'їдати" багато дерева, це збільшує ризик віддачі, посилює вібрацію і погіршує точність пиляння. Цю процедуру доводиться виконувати 1 раз на 3-4 заточування ланцюга, або й рідше.



Ось, мабуть і все. Сподіваюсь, ця інформація буде корисною для вас.

Немає коментарів:

Дописати коментар