понеділок, 7 травня 2012 р.

Конструкція ріжучого ланцюга пили

В цій публікації хотілось би розповісти конкретніше про ріжучі ланцюги моторних пил, адже при підборі ланцюга, його заточуванні необхідно мати розуміння термінології, характористик ланцюга, суті процесу пиляння.

Ріжучі (або пильні) ланцюги для бензо- та електропил - це трьохелемнтний ланцюг (ріжучий зуб, ведуча ланка, сполучна ланка), набір технічних характеристик якого визначається профілем ріжучих зубів (тип ланцюга) і розмірами окремих ланок ланцюга (крок і товщина ведучих ланок).



  1. Ведуча ланка,
  2. Лівий ріжучий зуб,
  3. Правий ріжучий зуб,
  4. Сполучна ланка із заклепками,
  5. Сполучна ланка,
  6. Ведуча ланка з горбком,
  7. Сполучна ланка  з трьома горбиками.
Середній ряд ланок (якщо дивитись на ланцюг зверху), складається тільки з ведучих ланок (1). Саме вони приводять ланцюг в рух і, рухаючись в пазі шини, утримують напрямок руху ланцюга. Обидва зовнішні ряди зубів складаються із розташованих поперемінно ріжучих зубів (2, 3) і сполучних ланок (4, 5). Ріжучі зуби (2, 3) є робочими елементами пильного ланцюга, саме стан і форма їх лез визначають процес різання. На протилежній стороні ріжучих зубів і в западинах між ріжучими зубами розташовані сполучні ланки (4, 5). У ланцюгів зі зниженою віддачею перед кожним ріжучим зубом є ведучі ланки з горбиком (6) або на протилежному боці замість звичайної сполучної ланки є спеціальна сполучна ланка з трьома горбиками (7). Такі ланки сприяють м'якому врізанню ріжучого зуба в деревину з мінімальною віддачею, але при цьому дещо знижують продуктивність пиляння.

Ріжучий (пильний) ланцюг визначається, в основному, трьома параметрами:

Крок ланцюга служить основою при виборі певного типового ряду пил (клас по потужності);



Параметри ріжучих зубів і інших ланок ланцюга визначаються кроком ланцюга. Для встановлення кроку ланцюга вимірюється відстань між серединами першої та третьої сполучних заклепок і цей розмір ділиться навпіл. Отриманий результат - крок ланцюга в мм. Однак, в більшості випадків, крок ланцюга задається в дюймах (наприклад, 9,32 мм = 3/8''). Відстань між серединами першої та третьої сполучних заклепок вимірюється тому, що відстані між отворами ведучих ланок і ріжучих зубів або сполучних ланок можуть відрізнятися за величиною. Крок ланцюга в дюймах виштампуваний на кожному ріжучому зубі в зоні обмежувача глибини.
Товщина ведучих ланок - розмір, що визначає вибір направляючих шин (ширина паза). Товщина ведучих ланок повинна відповідати ширині паза направляючої шини, з тим щоб пильний ланцюг підходив точно до направляючої шини. Товщина провідних ланок задається в мм.



Остання цифра (стрілка), що вказує товщини провідних ланок (наприклад, 6 = 1,6 мм), виштампувані на кожній ведучій ланці.



Довжина ланцюга визначається довжиною направляючої шини і задається за допомогою числа ведучих ланок.

От і все на сьогодні. До нових зустрічей, до нових статей....

Немає коментарів:

Дописати коментар