четвер, 2 березня 2017 р.

Зварювання труб системи Ekoplastik

В статті Труби і фітінги системи Ekoplastik для систем опалення та водопостачання я ознайомив Вас із системою поліпропіленових труб Ekoplastik загалом, а тепер хотів би зупинитися власне на монтажі систем водопостачання та опалення із таких труб.

Як я вже говорив раніше, для з'єднання таких труб і фітінгів достатньо спеціального нагрівального інструмента для з'єднання в розтруб - я (та й не тільки я) називаю його "паяльником". Паяльники є плоскої і круглої форми. Плоскі більш поширені, перекривають більший діапазон діаметрів з'єднуваних труб. Такий паяльник і у мене. Недорогий, китайського виробництва, але служить мені уже багато років і спаяв купу стиків. Також вам будуть потрібні спеціальні ножиці для різання труб, олівець чи маркер, рулетка або лінійка і, за умови використання багатошарових труб STABI з алюмiнiєвою фольгою, спеціальна фреза.

У чому ж полягає пайка, а точніше дифузійне зварювання поліпропіленових труб? Дифузійне зварювання здійснюється шляхом одночасного нагрівання двох деталей з подальшим їх з'єднанням, в результаті чого відбувається взаємне проникнення матеріалів розплавлених деталей (дифузія). Апарати для пайки забезпечують чіткий контроль за температурою плавлення деталей. Фізичні та хімічні властивості зварювального шва не відрізняються від властивостей основного матеріалу, за рахунок чого гарантується довговічність всієї системи трубопроводу.

Тепер поетапно розглянемо всі стадії цього процесу.

1. Підготовка зварювального апарату
На ще холодному, не увімкненому нагрівальному елементі зварювального апарату встановлюються очищені від попереднього зварювання спеціальні парні насадки потрібного діаметру. Місце розташування насадок на нагрівачі практично не має значення з точки зору прогріву, тому їх розташування вибирається виходячи зі зручності монтажу. Насадки мають спеціальне антипригарне покриття - тефлон, тому чистити їх металевими предметами не допускається. Очищення насадок проводиться за допомогою дерев'яних скребків або ганчірки в нагрітому стані. Поліпропіленовий паяльник включається і проводиться нагрів до робочої температури 260 градусів за Цельсієм згідно шкали регулятора. На китайських паяльниках, зважаючи на велику похибку термостата, деякі монтажники рекомендують встановлювати регулятор на максимум. Після того як LED-індикатор згасне, тобто просигналізує про досягнення потрібної температури, можна приступати безпосередньо до процесу зварювання.


2. Підготовка з'єднуваних деталей
Після вимірювання потрібних розмірів із врахуванням входу труби в розтруб фітінга, труба обрізається. Якщо вона армована алюмінієм, він знімається з допомогою фрези. Далі трубу потрібно очистити і обезжирити. На трубі можна поставити мітку заглиблення у фітінг, а також помітити на обидвох деталях поздовжньою міткою їх взаємне розташування. Бажано, щоб кінець труби не заходив у розтруб фітінга повнстю, а був коротший десь на 1 мм, що запобігатиме завуженню проходу за рахунок деформацій нагрітого матеріалу всередині фітінга.


3.Зварювання
Трубу і фітінг одночасно одягаємо на нагріті насадки зварювального апарата, які по мірі прогріву повинні зайти повністю і плотно. Час прогріву деталей стика залежить від діаметра і визначається за таблицею. Відрахувававши потрібний час швидко знімаєте деталі і плавним рівномірним рухом вставляєте одна в одну на задану глибину. У вас буде кілька секунд для коригування взаємного розміщення деталей. Потім необхідно на деякий час зафіксувати їх для остигання. Взаємні повороти деталей по осі не допускаються.


Діаметр труби, мм

Глибина зварювання, мм
Час прогрівання, с
Час з’єднання (перестановки), с
Час охолодження
Час фіксації, с
Час охолодження, хв
20
14
6
4
6
2
25
16
7
4
10
2
32
18
8
6
10
4
40
20
12
6
20
4
50
23
18
6
20
4

Зрештою, оце й усе. Може, описаний словами, порцес виглядає досить складним, але насправді все робиться просто і швидко. Отже, кому охота спробувати, купуйте, зичте паяльник і вперед!..

Немає коментарів:

Дописати коментар