четвер, 27 листопада 2014 р.

Труби і фітінги системи Ekoplastik для систем опалення та водопостачання

В даній статті хочу в загальному розповісти про поліпропіленові труби, з яких монтую собі системи водопостачання та опалення. Хочу відмітити, що всі роботи проводжу сам, бо для з'єднання таких труб і фітінгів достатньо спеціального нагрівального інструмента для з'єднання в розтруб - я називаю його "паяльником". Але мова про сам монтаж буде пізніше, а зараз поговоримо про самі матеріали та особливості їх застосування. Я використовую труби та фітінги фірми Wavin Ekoplastik. 

Wavin Ekoplastik – компанія, що веде свій відлік часу на ринкові пластикових труб ще з далекого 1990 року. У листопаді 2004 року, чеська компанія Ekoplastik злилася з великим голандським концерном Wavin, та успішно працює й досьогодні. Їхні матеріали є якісними, вони стояли коло "витоків" поліпропіленових труб, тому, хоча на ринку зараз присутні інші, дешевші турецькі, китайські виробники, я продовжую користуватися оригінальним Ekoplastik'oм.

Труби та фітинги системи Ekoplastik виробляються вказаних нижче розмірів (позначається зовнішній діаметр труб): 16, 20, 25, 32, 40, 50, 63, 75, 90,110 і 125 мм. В "домашніх" умовах виористовую труби типорозміром від 20 до 32 мм.

Тепер розкажу трохи більше про типи труб, які використовуютьс для систем холодного і гарячого водопостачання, а також для опалення.

Суцільно полiмернi труби (PPR):
PN 10 - для холодної води і підлогового опалення.
PN 16 - для гарячої води і підлогового опалення.
PN 20 - для гарячої води та центрального опалення.
Всі вони відрізняються товщиною стінки і, відповідно, міцністю.

Багатошарова труба (PP-RCT)-STABI PLUS з алюмiнiєвою фольгою для гарячої води та 
центрального опалення. Така труба відрізняється від суцільної тим, що має в собі шар алюмінієвої фольги. Це в 3 рази зменшує коефіцієнт лінійного розширення - простими словами - при нагрівання труби гарячою водою, що через неї протікає, труба в 3 рази менше видовжується, ніж звичайна суцільна. Таким чином, труби мають жорсткість і лінійне теплове розширення, яку можна порівняти з властивостями металевих труб.

Недоліком цієї труби є те, що перед монтажем (приєднанням до фітінгів) необхідно спеціальною фрезою знімати верхній шар із фольгою, що потребує додаткових зусиль та часу.

Багатошарова труба (PP-RCT) – FIBER BASALT PLUS з базальтовим волокном для гарячої води та центрального опалення. Це подібна до попередньої труба, в якій замість фольги присутній шар базальтового волокна, яке вперше в світі застосовано у виробництві труб саме фірмою Ekoplastik. Відрізнити їх дуже просто – на труби нанесена коричнева смуга.


На відміну від труб STABI PLUS, ці труби не потребують зачищення перед монтажем, що робить їх дуже зручними у використанні.

Всі труби випускаються довжиною 4м. Фітинги є універсальні для всіх типів труб різних видів. В своїй практиці я користуюсь таким правилом:
- на холодну воду - труби PN20, деколи PPR PN16 (для зменшення вартості);
- на гарячу воду - труби PPR PN20;
- на опалення - труби FIBER BASALT PLUS.


Чому я обрав саме поліпропіленові труби?
  • гнучкість, мала вага, простий, швидкий і чистий монтаж;
  • гігієнічна безпечність;
  • не іржавіє, не обростає;
  • низький рівень шуму, низькі втрати тиску через тертя;
  • при справному застосуванні термін служби сягає 50 років;
  • екологічно чистий продукт (можливість переробки або нетоксичного спалювання).
В наступних публікаціях я розповім про фітинги (з'єднувальні деталі) та особливості монтажу даних труб. До зустрічі!

Немає коментарів:

Дописати коментар