пʼятницю, 20 лютого 2015 р.

Будівельні розчини - пропорції, приготування

Питання приготування і використання розчинів у будівництві хвилює багатьох приватних будівельників, які наважуються скласти кілька цеглин чи блоків для побудови будь-якої конструкції, або ж поштукатурити уже готову стіну. Сподіваюсь, ця стаття дасть вам відповіді на більшість запитань, що виникають в таких випадках.

Для початку хотів би розглянути класифікацію будівельних розчинів, бо вони є дуже різні по способах приготування і сферах застосування. Отже, за призначенням розчини поділяють на:
  1. Кладочні (для скріплення дрібноштучних виробів (цегли, блоків) при зведенні будівельних конструкцій, а також при монтажі великоблочних і великопанельних елементів).
  2. Оздоблювальні, їх ще називають штукатурними (ну тут з назви ясно).
  3. Спеціального призначення (гідроізоляційні,  ін'єкційні, акустичні).
В'яжучими речовинами, на основі яких готують розчини є цемент, вапно, глина. Розчини, приготовані на одному виді в'яжучого - називаються простими. Якщо до складу розчину входить більше одного в'яжучого - це змішаний розчин (цементно-вапняний, цементно-
глиняний). Інертним наповнювачем виступає пісок.

Загалом я розгляну 2 основні види будівельних розчинів, які використовую в своїй практиці - кладочні та штукатурні. Отже,

Кладочні розчини

В основному використовуються 2-х типів - цементний та цементно-вапняний розчини. Цементно-вапняний використовують для кладки в умовах підвищеної вологості. Приведу тут табличку найбільш популярних складів таких розчинів в об'ємних частках:
Марка
цементу
Марка розчину
100
75
50
Цементний розчин (Ц : П)
400
1 : 3
1 : 4
1 : 6
500
1 : 4
1 : 5
Цементно-вапняний розчин (Ц : В : П)
400
1 : 0,2 : 4
1 : 0,3 : 4
1 : 0,7 : 6
500
1 : 0,3 : 5
1 : 0,5 : 5
1 : 1 : 8

Штукатурні розчини

Також приводжу таблицю об'ємного складу основних складів розчинів для оштукатурювання стін (те, чим користуюся я - цементні та цементно-вапняні):

Вид розчину
Цемент
Пісок
Вапно
Цементний
1
3..4
Цементно-вапняний
1
5..7
1

Для штукатурення дерев’яних поверхонь і витягування внутрішніх архітектурних деталей застосовують вапняно-гіпсовий розчин, який готують на основі вапняного розчину. При змішуванні гіпс засипають у воду або в розчин при безперервному енергійному перемішуванні.

Як готувати розчини?
Спочатку змішують насухо інертні наповнювачі та в'яжучі у відповідних пропорціях. Потім поступово доливають воду, слідкуючи за потрібною консистенцією розчину. Для штукатурних - готують вапняне молоко.

Про розчини спеціального призначення розповідати не буду, бо в індивідуальній практиці будівництва їх практично не використовують. Так само не використовував і я. А якшщо випаде така нагода - обов'язково про це розповім.

Отаке... Маю надію - вам було цікаво.




Немає коментарів:

Дописати коментар